top of page

Osteopatia päänsäryn hoidossa

Päivitetty: 24. kesäk.


päänsärky

Osteopatia tarjoaa monipuolisia keinoja päänsäryn hoitoon, jotka voivat tuoda merkittävää helpotusta oireisiin. Päänsärky voi saada alkunsa kallon sisäpuolelta, tai sen ulkopuolelta, ja usein stressi on laukaiseva tekijä.


Vaikka aivokudos itsessään ei aisti kipua, ovat aivokalvot ja aivojen verisuonet herkkiä sekä mekaanisille että kemiallisille ärsykkeille, joista aiheutuu kipua kasvojen tai takaraivon alueella. Osteopatiassa voidaan käsitellä kallon luita ja lievittää niiden alla olevien aivokalvojen jännitteitä, mikä vähentää hermopäätteiden mekaanista ärsytystä ja edistää laskimoverenkiertoa, mikä puolestaan vähentää kemiallista ärsytystä.


Kallon ulkopuolella päänsärkyä aiheuttavat usein pään ja niskan lihakset, joihin epäergonomiset työasennot, toistuvat liikkeet tai stressi voivat aiheuttaa liiallista kuormitusta. Tämä johtaa triggerpisteiden muodostumiseen, jotka heijastavat kipua kasvoille tai kallon alueelle. Osteopatialla voidaan vapauttaa näiden lihasten jännitteitä, sekä parantaa selkärangan mekaanista toimintaa kokonaisuudessaan, mikä antaa niskan lihaksille paremmat edellytykset toimia normaalisti.


Päänsärkyyn usen liittyvä krooninen stressi johtuu kehon haasteista säädellä autonomisen hermoston tasapainoa. Osteopatian tarkoituksena ei ole suoraan rauhoittaa hermostoa, vaan auttaa kehoa itse säätelemään hermoston aktiivisuutta. Osteopatian näkemys on, että tuki- ja liikuntaelimistön rakenteet, joiden läpi autonomiset hermosäikeet kulkevat, vaikuttavat olennaisesti autonomisen hermoston säätelyyn. Esimerkiksi kallonpohjan jännitteet voivat häiritä vagushermon toimintaa, mikä voi johtaa jatkuvasti koholla olevaan sykeeseen, sykevälivaihtelun vähenemiseen ja suoliston toimintahäiriöihin. Sympaattisen hermoston hermosäikeet kulkevat rintarangan kautta, ja rintarangan jännitteiden hoito voi näin ollen parantaa sympaattisen hermoston kykyä säädellä verenkiertoa koko kehossa.


Osteopatia tarjoaa monipuolisen ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan päänsärkyyn ja muihin elimistön toiminnalliisin häiriötiloihin. Hoito on aina yksilöllistä ja tarkoituksena on tukea kehon itseparantavia mekanismeja. Osteopaatti ei voi tietää mitä kehosi tarvitsee, mutta hoitajina voimme löytää ja vapauttaa rajoitteita, jotka estävät kehoa paranemasta.



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page