top of page

Mitä on osteopatia?

Päivitetty: 24. kesäk.


sydän parantavissa käsissä

Osteopatia on käsite, jota ei voida määritellä yksiselitteisesti tai suoraviivaisesti. Yleinen käsitys on, että osteopaatti on tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen asiantuntija, mikä pitää paikkansa, mutta se heijastaa pelkistettyä tai jopa vääristynyttä ymmärrystä osteopatiasta.


Tämän sijaan voidaan nähdä, että osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jossa yhdistyy luontaisen parantamisen periaatteet ja moderni lääketiede. Osteopatiaa ei voida erottaa sen filosofisesta perustasta, eikä sitä voida harjoittaa ilman ymmärrystä anatomiasta ja fysiologiasta.


Osteopatian filosofisiin perusperiaatteisiin kuuluu, että keho on kokonaisuus, ja että kehon anatominen rakenne ja fysiologinen toiminta vaikuttavat toisiinsa. Tämä tarkoittaa, että kehon kaikki osat ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa, ja että tuki- ja liikuntaelimistön rakenteelliset muutokset ovat seurausta muutoksista, ja aiheuttavat muutoksia, elimistön kokonaisvaltaisessa fysiologisessa toiminnassa. Nämä eivät tosin ole vain filosofisia periaatteita, vaan ne ovat myös tieteellisiä faktoja. Hermoston, verenkierron, imunestekierron ja faskian toiminnan seurauksena kehon osat eivät voi olla vaikuttamatta toisiinsa. On myös selkeästi osoitettu, että hermostollisten heijastevaikutusten seurauksena sisäelinten sairaudet aiheuttavat muutoksia tuki- ja liikuntaelimistössä, ja päinvastoin.


Osteopaatti ei siis voi hoitaa vain tuki- ja liikuntaelimistöä, koska tuki- ja liikuntaelimistön hoito vaikuttaa yllä mainittuihin kommunikaatiojärjestelmiin ja tämän myötä myös elinjärjestelmiin. Syy, miksi osteopaatit ovat niin kiinnostuneita tuki- ja liikuntaelimistöstä on se, että se on kehon helpoimmin saavutettavissa oleva järjestelmä. Yksi varteenotettava määritelmä osteopatiasta voisi siis olla, että se on manuaalinen hoitomuoto, jolla hoidetaan ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä tuki- ja liikuntaelimistön kautta.


Mutta ei tämäkään määritelmä ole täysin tyydyttävä. Varhaiset osteopaatit näkivät, että osteopaatin tehtävä on saavuttaa kehon, mielen ja hengen tasapaino. Tämä viimeinen aspekti, henki (engl. spirit), on monille kiusallinen, mutta osteopaattisen ammattikunnan perustajat totesivat yksiselitteisesti, ettei osteopatiaa voida harjoittaa ottamatta tätä tekijää huomioon. Ehkäpä rohkenen kirjoittamaan asiasta enemmän tulevaisuudessa.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page